Oppaat

Mehiläiset siirtolapuutarhassa

 

Kansainvälisen siirtolapuutarhaliiton julkaisema opas nyt suomeksi!

Paperiversiota saa Suomen siirtolapuutarhaliitosta:  www.siirtolapuutarhaliitto.fi

 

 

Mehiläiset siirtolapuutarhoissa

 

PIENI OPAS SIIRTOLAPUUTARHUREILLE

 

 

 

1. Tiedottaminen ja tietoisuuden herättäminen

a)  Tosiasioiden tunnistaminen: Miksi mehiläiset ovat tärkeitä puutarhassa?

- Onnistunut pölytys on tärkeää monien marjojen ja hedelmien runsaalle ja tasalaatuiselle sadolle. Esimerkiksi mansikka, pensasmustikka, herukat ja omenat hyötyvät, jos läheltä löytyy mehiläispesä.
- Tarhamehiläisten...Read More »


Mehiläispallo pihassa?

Onko pihallesi ilmaantunut suriseva pallo omenapuun oksaan? Mehiläisiä surraa ja pörrää ympäriinsä, mitä ne oikein aikovat? Mehiläispesien luonnollinen tapa lisääntyä on parveilu, joka ajoittuu tavallisesti  kesäkuulle. Asutuksen keskellä uusi pesäpaikka saattaa kuitenkin olla ihmisten kannalta hankalasti hormi tai ilmastointikanava, ja parvet onkin syytä ottaa kiinni. Siis mitä...Read More »


Biologista varroapunkintorjuntaa

kuhnurikehä valmiina

Varroapunkkien lisääntyminen tapahtuu peittosikiökennoilla.  Emopunkki on ratsastanut ruokkijamehiläisen niskassa kennostolle ja  laskeutunut kennon pohjalle piiloutuakseen ruokittavan toukan kupeeseen. Emopunkin on saatava peitetyssä sikiökennossa kiireesti aikaiseksi itselleen sulhanen, jonka kanssa se parittelee saadakseen sukua jatkavia punkkinaaraita. Tämä kaikki tapahtuu peiton alla mehiläisen kotelovaiheessa.

Kuhnurikennot ovat punkeille haluttuja lemmenpesiä ja siksi poistamalla ne pesästä...Read More »


Mehiläisten toukokuu

Toukokuu on mehiläisille julmin.

Talvehtineet pesämehiläiset jäävät keruumatkalle yksi toisensa perästä. Vanhapolvi, kuningatarta lukuunottamatta, katoaa ja uusia syntyy vielä harvakseltaan. Uutta siitepölyä ja mettä on jo onnistuttu saamaan ruokavarastoihin ja niillä turvataan uuden työläissukupolven kehittyminen. Huvilan pesillä siitepölykakut ovat sinisenä skillojen siitepölystä. Jos ilmat ovat sateisia, kylmiä ja tuulisia, saattavat...Read More »


Pesälaatikko kuljetuskuntoon

Mehiläishoitajat siirtävät pesiä yleensä myöhään illalla tai yöllä. Pesän voi laittaa kuljetuskuntoon jo päivällä ja sulkea lentoaukon vasta lentomehiläistenkin kotiuduttua iltasella. Pitkiäkin kuljetuksia voidaan tehdä myös päivällä, jos varmistetaan riittävä tuuletus pesissä.

Mehiläispesien siirtotoimet aloitetaan kunnostamalla uuden tarhan paikka. Maanpinta tasataan, jotta pesän jalusta  saadaan asetettua mahdollisimman suotaan ja tukevasti.

Kuljetuksen aikana...Read More »


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>